maanantai 30. elokuuta 2010

Sitä tikulla silmään - osa 1/2

En liene ainoa, joka muistelee vanhoja pukujaan haikeudella naama kämmenessään. Vaikka vanhat puvut ovat vanhoja eikä niiden taso vastaa (onneksi) nykytaitoja, rakastan nostalgiaa, jonka vanhojen conkuvien selaaminen nostattaa pintaan, ja on melkoisen veikeää muistella, miten erilaista meno coneissa taannoin oli verrattuna nykyiseen (jos oli). Suuri osa tuntuu häpeävän vanhoja pukujaan, mutta minusta vanhoja pukuja on ihana katsoa kun näkee, mistä on lähdetty ja mihin on tultu, puhumattakaan siitä miten pieni on joskus ollut. Minusta jokainen puku, jonka tekemiseen on nähnyt vaivaa ja jonka on hyvällä fiiliksellä päälleen joskus vetänyt, on ollut hemmetin hieno puku silloin sen hetken taitojen ja osaamisen puitteissa! Aika kultaa muistot, mutta onneksi koneen syövereissä ja internetin ihmemaailmassa on vielä pikselöityneitä coniakuvia muistuttamasta ajasta silloin kun minä olin vielä nuori! Tervetuloa lukemaan siis omaa conhistoriaani, tai vaihtoehtoisesti kokemuksiani eri coneista vuodesta 2003 eteenpäin.

Finncon X/Eurocon/Animecon II, 1.-3.8.2003, Turku

Ensimmäinen conini ikinä oli Animecon II, olin 15-vuotias. Olin matkassa isoseni ja tämän ystävän mukana, matkasimme Lappeenrannasta Turkuun, yövyimme lattiamajoituksessa naisten kylpyhuoneen lattialla ilman patjoja/peittoja, sillä meille varatut lattiapaikat + patjat + peitot juhlasalista olivat loppuneet - näin meille ainakin sanottiin. Ensimmäiset conikokemukset ftw!
Olin ennen conia täysin tietämätön cosplaysta, olin kuullut siitä vain ystävältäni mutten nähnyt livenä. Ompelin coniin "kimonon", tarkoituksena olla Gravitationin Ayaka, kangas oli vääränlainen ja omalla tukalla mentiin. Paikan päällä taisin pitää pukua päällä kenties muutaman tunnin, kunnes en enää viitsinyt tuntea itseäni huonoksi kaikkien muiden maailman siisteimpien pukuilijoiden keskellä. Kaikki oli uskomattoman siistiä ja hienoa ja halusin itsekin päästä hommaan paremmin mukaan - olo kun oli ensikertalaisena melkoisen ulkopuolinen.
Conkansasta uupui nykypäivän suurin conmassa, eli 13-17 vuotiaat nuoret. Porukkaa oli vähemmän, se oli aikuisempaa, vähemmän meluisaa ja tilaa oli paljon enemmän koska populaa oli vähän. Kaikki oli uutta ja hienoa, kunniavieraiden ohjelmaan sekä muihin paneeleihin tuli osallistuttua, ja badgeostokset ja Arctic Triben AMV-näytös olivat siistein asia ikinä. Cosplayta oli nykyiseen verrattuna vähän, taso oli keskinkertaista harrastuksen ollessa uusi, mutta helmiäkin joukosta löytyi. Cosplaykilpailu pidettiin luentosalissa, osallistujia oli kuitenkin 30 ja sali tupaten täynnä. Voittaja valittiin yleisöäänestyksellä, kuvassa ylärivin oikealta kolmas.

Puku: Ayaka Usami - Gravitation / ei mitään
Cosplaykilpailu: yleisöäänestys


Cosplaykisaajat vm. 2003Finncon/Animecon III 10.-11.7.2004, Jyväskylä

Toinen conini löytyi Jyväskylästä seuraavana kesänä. Siinä missä Turussa edellisenä vuotena cosplayn määrä oli vähäinen ja pukuilijoita ei tullut koko ajan vastaan, oli 2004 ns. käännekohta Suomen cosplayskenessä, sillä tänä vuonna cosplayn määrä oli kasvanut moninkertaiseksi. Valtasarja taisi olla Naruto, itse heiluin paikalla Kakashina, jonka lasken ensimmäiseksi kunnon puvukseni.
Kunniavieraana oli tuolloin minulle tuntematon suuruus Yoshitoshi ABe, joka kasasi mittavia nimmarijonoja pitkin conin käytäviä. Ohjelmalehdessä kaikki oli mielenkiintoista ja juoksin katsomassa ainakin 4 luentoa/paneelia mm. Eeppiset pahikset animessa sekä Japani, nuorisomme tuho. Osallistuin myös ensimmäistä kertaa cosplaykilpailuun, jossa tulin toiseksi koska yleisöäänestys ja Kakashi. Cosplaykisan suosio oli huima ja pukujen taso oli noussut edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka naruto jylläsi, sarjakirjoakin löytyi myös kisan ulkopuolelta. Kuinka moni muistaa Impromangan Jorma-cosplayn?

Puku: Hatake kakashi, Naruto
Cosplaykilpailu: Yleisöäänestys (2.sija)


Cosplaykisaajia vm. 2004

Ropecon 23.7.-25.7.2004 Dipoli, Espoo

Ropeconiin lähdettiin taas Narutoteemalla pienen ryhmän kanssa. Animepuolen conitarjonta oli melko vähäistä, joten Ropeconiinkin lähdettiin pukuilumielessä ja tarkastamaan Kaubamajan tarjontaa/Fantasiapelien mangatiskiä. Cosplayporukkaa näkyi Dipolilla jonkin verran, ei kuitenkaan ilmeisesti riesaksi asti - en ainakaan muista valtavaa kuilua rope-/larp- ja animepuolen ihmisten välillä olleen vielä tuolloin. Kakashin kierrätin toiseen kertaan, olin hahmosta ja puvusta niin tohkeissani etten edes ollut miettinyt jonkun toisen puvun tekemistä. Täällä taidettiin järkätä em. narutoporukan kanssa varsinainen ensimmäinen kunnon photoshoottini, josta ei onneksi julkista kuvamateriaalia kamalasti ole. :D
Taisinpa osallistua täälläkin pukukilpailuun, ja muistaakseni tulin toiseksi, jälleen yllättäen yleisöäänestyksellä.

Puku: Hatake Kakashi, Naruto
Pukukisa: yleisöäänestys (2. sija)

Kirsikankukkacon 14.5.2005, Turku

Yksipäiväinen Kirsikankukkacon oli ensimmäinen ja (ainakin tähän mennessä) viimeinen vierailuni kyseisessä conissa. Con oli yksipäiväinen ja järjestettiin Nuorisokeskus Palatsilla. Tarkoituksena oli lähteä coniin ilman pukua, mutta viime hetken rykäisynä ompelin kasaan Prince of Tenniksen Kamion puvun, kun tukka sattui olemaan sopivassa kuosissa. Tenipurista ei sitten tämän jälkeen päässytkään irti kamalan nopeasti..
Cosplaykisassa katsomo oli tupaten täynnä, osanottajia oli 33, voittaja valittiin yleisöäänestyksellä ja ykköseksi sijoittui Meganeko. Cosplayn suosio alkoi olla jo todella suurta, muita pukuilijoita ei enää tarvinnut etsiä kissojen ja koirien kanssa vaan cosplayta näkyi joka paikassa.

Puku: Akira kamio, Prince of Tennis
Cosplaykisa: yleisöäänestys
Kiviäkin kiinnostiRopecon 2005, Dipoli, Espoo

Ropeconiin lähdettiin isolla Prince of Tennis -porukalla, jossa taisi olla jopa 7 henkeä, mikä oli aikamoinen saavutus taannoin. Taitaa se olla kyllä sitä nykyäänkin. Ropeconissa käytiin jälleen hyvin pitkälti vain cosplayaamassa - rannekkeet tuli osteltua ja Kaubamajat kierreltyä, mutta ohjelmaan ei tullut osallistuttua tänäkään vuonna. Pukuna oli tuolloin Tenipurin Eiji, omalla tukalla jälleen. Tässä kohtaa itse asiassa omistin vain ja ainoastaan Kakashin peruukin (jota mielelläni en muistele kuin pakon edessä), kaikki muut puvut oli väännetty omalla tukalla, ja Eijin tukka onnistui omalla pehkolla kohtalaisen hyvin. Tenipuri oli kova sana (ainakin meidän porukassamme :D) ja sitä tultiin näkemään vielä pitkään tämänkin jälkeen.

Puku: Kikumaru Eiji, Prince of TennisMangapäivä, Helsingin sarjakuvafestarit 2005

Ensimmäisenä mangapäivänä kasaan oli haalittu Bleach-ryhmä, jossa olin mukana Renjinä. Pakko harjoittaa hieman itsekehua ja mainita, että pukuun ommeltu hakama on edelleen mielestäni aivan hemmetin hieno iästään huolimatta, ja itse asiassa käytin sitä yhtenä ennakkotehtävänä hakiessani käsityötieteen sivuaineopintoihin viime vuonna (sisällekin pääsin). Bleach ei ollut vielä cosplaykansan keskuudessa kovin tunnettu sarja, juuri muita hahmoja ei ryhmämme lisäksi näkynyt. Cosplaykilpailu pidettiin Tennispalatsin ykkösalissa, jonne jonottaminen oli pikkulintujen mukaan äärimmäisen tuskaisaa sekä erittäin palkitsevaa siinä vaiheessa, kun ovi iskettiin kiinni nenän edestä monen tunnin jonottamisen jälkeen. Tällä kertaa kisassa tuomaristo valitsi finaaliin 10 pukua, joista järjestettiin myöhemmin yleisöäänestys. Osallistuin jälleen kisaan, en sijoittunut. Hankin muuten ensimmäisen cosplayperuukkini tähän pukuun/tapahtumaan! Ah, muistoja.

Puku: Abarai Renji, Bleach
Cosplaykisa: tuomaristo + yleisöäänetys, en sijoittunut
Cosplaykisan finalistit


Tracon I 22.10.2005

Tracon taisi olla varsinaisesti Suomen ensimmäinen con, joka järjestettiin kesäsesongin ulkopuolella, ja joka sisällytti yhteen coniin animen, mangan, ropetuksen ja larppaamisen. (Finnconia ei tässä lasketa koska minä sanon, ja koska animepuoli on aina erotettu Finnconista erillisellä nimellä.) Con oli yksipäiväinen, paikalle itsensä löysi reilu tuhat vierasta. Uusin Traconissa mangapäivän Renjin, kuvia ei juuri tullut otettua. Cosplaykisaa ei ensimmäisessä Traconissa löytämieni tietojen ja muistini mukaan järjestetty.

Puku: Abarai Renji


AMV-näytös tuli sentään katsottua. Ainakin puoliksi.

Nekocon 1.-2.7.2006, Kuopio

Ensimmäinen Nekocon teki allekirjoittaneeseen taannoin lähtemättömän vaikutuksen, ja olen yhä sitä mieltä että Nekoconit ovat yhä järjestelyjen puolesta suosikkiconieni kärkikastissa. Ensimmäisessä en tainnut juuri ohjelmistoon tutustua - Kyyniset sedät olisivat kutsuneet, mutta kaikki aika kului pitkälti hengailuun ja kuvien ottamiseen. Pukuna tuolloin oli Last Exilen Luciola, joka edelleen on yksi suosikkipukuni - ei niinkään ompelujäljen suhteen, mutta ihan hahmon ja puvun ulkonäön puolesta. Guild-puvut ovat hyvin pitkälti loogisia teltan ja haalareiden fuusioita ja siksi niin ilahduttavia. Osallistuin cosplaykilpailuun, Olin lehdistön suosikki. Palkinnoksi sain, yllättävää kyllä, lahjakortin lisäksi käyttötavaraa - hienot kahvimukit lautasineen sekä Savon Sanomien olkalaukun, joka on käytössä vielä tänäkin päivänä. Kestävää tavaraa!
Nekoconista muistan ikuisesti ihanan savolaismurteen sekä hirvittävän hyvin järkätyn cosplaykisan alkubriiffauksineen, osaavine järjestäjineen ja vesitarjoiluineen. <3

Puku: Luciola, Last Exile
Cosplaykisa: tuomaristo, yleisöäänestys (Lehdistön suosikki)
Voittajat & kunniamaininnat


Ropecon 11.-13.8.2006, Dipoli, Espoo

Vuoden 2006 Ropecon on viimeisiä Ropeconeja, jossa olen käynyt cosplaymielessä. Tässä vaiheessa tapahtumia alkoi olla tarjolla enemmän kuin se kaksi vuodessa, joten alkoi hiljalleen tuntua siltä, että Ropecon sai jäädä taakse. Tällöin ryhmäiltiin Tales of Destiny 2 / Eternia -porukassa päähahmokaartilla. Hahmonani oli Reid, joka on ehkä sopivin luonnehahmoni ikinä mistään hahmosta, mutta jonka puvusta en suuresti nauttinut tappobindausten kanssa. Hirveimmät bindausmuistoni liittyvät yllättäen Reidiin. Itse conista minulla ei ole kuvia, mutta sen sijaan saman kesän photoshootista kyllä.

Puku: Reid Hershell, Tales of Destiny 2 / Eternia


Animecon IV 18.-20.8.2006, Helsinki

Vuoden tauon jälkeen Animeconia oli odotettu kovasti. Tällä kertaa suunnattiin Helsingin Paasitornille, jonka kaikki siellä em. ajankohtana käyneet muistavat huonoinpana contilana ikinä, ottaen huomioon sen, miten paljon porukkaa Animecon yleensä vetää, ja sen, miten paljon porukkaa Animecon vetää sen jälkeen kun, se on ollut tauolla vuoden. Paasitornissa oli kuuma, missään ei saanut pysähtyä ja ovet suljettiin hetkeksi paloturvallisuusmääräysten(?) vuoksi. Vuoden Animecontauko sai ainakin minut psyykkaamaan itseni isotöisemmän puvun kimppuun, ja ystäväni kanssa päädyttiin väkertämään Final Fantasy X-2:n Painea ja Baralaita, minä jälkimmäistä. Baralai oli omassa puvuntekohistoriassani se puku, joka nosti reippaasti omaa tekemisen tasoani ja uskaltamistani, puku oli yksityiskohtaisin mitä olin siihen mennessä tehnyt ja huomasin, että vaikeampien pukujen tekeminen ei ole mahdotonta, vain hillittömän työlästä.
Ohjelmasta tuli seurattua ainakin Anime roolipeleissä - roolipelit animessa -paneeli, kenties muutakin mitä en osaa muistini perukoilta kaivaa. Osallistuin jälleen cosplaykisaan, sijoituin toiseksi.

Puku: Baralai, Final Fantasy X-2
Cosplaykilpailu: yleisöjury, tuomaristo (tuomariston 2.sija)
Tilaa oli esim. ei yhtään


Tracon II, 28.10.2006, Tampere

Traconin uusi tuleminen kokosi tällä kertaa paikalle n. 1800 kävijää. Tänä vuonna ohjelmistosta löytyi cosplaykilpailu, jossa oli uutuutena yksilökisan lisäksi myös parikilpailu. Molemmat kisat saivat osallistujia hyvin kasaan ja cosplaypopulaa oli kisojen ulkopuolellakin kuin meren mutaa. Itse palasin Prince of Tennis-linjalle, sekä myös käyttämään jälleen omaa tukkaani. Kisaan en osallistunut enkä tainnut edes käydä sitä katsomassa nähtyäni epätoivoa aiheuttavat jonot kisasaleihin.

Puku: Inui Sadaharu
Cosplaykisa: yleisöäänestys, tuomaristo


Kuva väärältä vuodelta ja vuodenajalta, mutta paremman puutteessa.

--

Asiavirheet ovat mahdollisia ja hyvin todennäköisiä, en ole satavarma, oliko parikisa ensimmäistä kertaa Traconissa vai jossain muualla, mutta ainakin se oli ensimmäinen tapahtuma jossa itse olin ja jossa parikisa järjestettiin.

Noin puolessa välissä mennään, en viitsinyt änkeä kaikkia coneja samaan merkintään sillä lista olisi ollut hieman liian pitkä. Mitään syväluotaavaa en valitettavasti jaksa jokaisesta conista kirjoittaa joten pintaraapaisuksi jää, mutta mikäli vanhojen muistelu jaksaa innostaa, on tästä tekstistä ehkä jotain hupia. Olisin voinut ystävällisenä sieluna osoittaa kuvista kaikki kanssabloggaajat ja muut cosplayharrastajat, mutten ehkä tee sitä ettei tule sanomista. :D Jos joku löytää kuvansa ja kokee sen uhkaavana/häpeällisenä/muuten vain huonona asiana, ottakaa yhteyttä niin nakkaan pois - vaikka julkisesta levityksestä on nämä kaikki joka tapauksessa otettu.

Kuvaajakrediitit: Jussi Sorjonen, Teemu Vestovuo, Jaana Litmanen, Miika Ojamo, Timo Mikkola
ja toivottavasti ei liian montaa muuta, jotka olen unohtanut laittaa ylös.

11 kommenttia:

 1. Tosi kiva lukea vanhoja con-muistoja, siis oikeesti vanhoja. Voi muistella itsekin ohessa. Ja vau sä olet ollut mukana jo Animecon II lähtien! Mulla eka coni oli Animecon III kun se kotipaikkakunnalla järjestettiin. Sen jälkeen on tullut käytyä aika monessa. Ne ensimmäiset kuitenkin ovat spesiaalimpia kuni se että nykyisin käy esim. viidessä conissa vuoden aikana.

  VastaaPoista
 2. Voi aww tuitui, vanhoja juttuja! Hirveä nostalgiahuuma iski päälle, erityisesti tuosta Turun Animeconin kisakuvasta. Voi aikoja, voi aikoja. (2003 onko siitä niin kauan herranjumala)

  VastaaPoista
 3. "Kuinka moni muistaa Impromangan Jorma-cosplayn?"

  Yritän unohtaa sen säännöllisesti. Mutta sitten aina välillä joku muistuttaa. ¬_¬

  Hieno retrospektiivi kyllä!

  VastaaPoista
 4. Lucioalisi korkea pure win factor(<3!) saa allekirjoittaneen muistelemaan omaa Dio 1.0:nsa "haikeudella naama kammenessään". :,D Öhköh. Kiitos tästä muistelosta, sitä oli hauska lukea ja katsoa - varsinkin siinä mielessä, että näkee mistä noinkin hyvä pukuilija on aikanaan harrastuksensa aloittanut! :>

  VastaaPoista
 5. Jenni: Mukava kuulla että muisteloista on iloa! :D Ensimmäiset conit kyllä painavat muistissa paljon nykyisiä enemmän, silloin taannoin kun oli luksusta jo se yksi con vuodessa.

  Iris: Animecon 2003 = hienous. Vanhat parrat on vanhoja. :D

  Tsubasa: Kiitosta, ja aina jonkun pitää muistuttaa. Never forget.

  Dashi: Ilo olla viihdykkeeksi. :> Harrastusten alkumetrejä on hauska muistella, olisi venkaa lukea muisteloita muiltakin.

  VastaaPoista
 6. Voi herran jessus kun sitä on pieni muihin verrattuna, minun nostalgiani pääsevät mukaan vasta ensimmäisen Nekoconin kohdalla. :D

  Hämmentävästi muistan jopa nähneeni sinut naisten vessassa selittämässä jesseteippikorsetista. Pikku-Biitti ajatteli silloin killisilmin että "joskus minäkin teen sellaisen ältsin mageen teippikorsetin..!" Tässähän voisi jopa ruveta herkistelemään.

  VastaaPoista
 7. Komppaan Biittiä, tässähän tuntee itseänsä ihan nyypäksi. :''D

  Minustakin on hirveän kiva lukea cosplayaajien muisteloita vanhemmista puvuista ja tapahtumasta, oli niistä allekirjoittaneella sitten omakohtaista kokemusta tai ei. Jostain syystä kehityskaarta on paljon mielenkiintoisempi katsoa kuin vaikkapa vain muutamaa uudempaa asua, vaikka ne olisivatkin supereeppisiä. Minusta on surullista, kun joku poistaa netistä kaiken materiaalin vanhemmista tekeleistään. :c

  En muista olenko aiemmin maininnut, mutta minulla on hämärä muistikuva että olen ihaillut Baralaitasi (turvallisen välimatkan päästä tietenkin) kun olitte photoshoottaamassa, vaikka en silloin vielä hahmoa tuntenutkaan. :D

  VastaaPoista
 8. Biitti: Eläs nyt, täällä päässä itketään sitä, miksi ollaan jo näin vanhoja. :D

  Mitäköhän lienen jesseteippikorsetista selitellyt.. :D En itse ole koskaan sellaista väsännyt enkä käyttänyt, vaikka kaverit kovasti yrittivät suositella.

  Wepi: Vanhat muistelot ovat parhaimpia! Minusta on hirveän mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi puvuntekijäksi porukka on ajan kanssa tullut, vanhojen pukujen sensuroiminen on ihan turhaa. :C

  Etpä ole maininnut moisesta! Kaikkea sitä. :D

  VastaaPoista
 9. Herramunjee, mähän olen tuossa sun Nekocon 2004 -dankekuvassasi taustalla. Voi jeesus, mulla oli vielä tuolloin noi kamalat revenneet farkut. Ja tukka näyttää petolinnun perseeltä.

  -Jori

  VastaaPoista
 10. Jori, siellähän pällistelet (vaikka coni onkin Animecon). :D Vanha minä on joka kerta yhtä ilahduttava kun siihen törmää.

  VastaaPoista
 11. Ai Animeconhan se olikin, hupsistakeikkaa. :D Muistelin että tuo oli Nekocon jonka aikana nukuin pyyhkeen päällä jumppasalin lattialla, mutta se olikin sitten Animecon jossa nukuin sadesäässä vettä pitämättömässä teltassa. Kumpikin vaihtoehto tuotti joka tapauksessa hehkeyttä.

  VastaaPoista