maanantai 19. heinäkuuta 2010

Eurocosplay - osa 1/?


Desuconin jälkeen ajatukset ovat cosplayn suhteen olleet hyvin pitkälti lokakuun Eurocosplay-keikassa ja siinä, mitä moinen reissu minulta itseltäni vaatii - sekä omalla mittapuullani että se suhteen, että no, Suomea pitäisi parhaalla mahdollisella tavalla edustaa. Ei mitään paineita!
Suurin kysymys on yllättäen ollut se, millä puvulla lähden Lontooseen kisaamaan. Olisi ollut helppoa sukeltaa "tekemättömät cosplayt" -kansioiden uumeniin ja bongata sieltä yksi niistä puvuista, joita ei ole vielä tehnyt mutta tahtoisi palavasti tehdä. Vaan kun asiaa lähti miettimään yhtään pidemmälle, meni puvun valinta aivan uskomattomaksi salapoliisityöksi ja taktikoimiseksi.Sanoin Desuconin jälkeen kaverilleni että en lähde Lontooseen voittamaan mutta lähden Lontooseen voittamaan. Loogisuudessaan tarkoitin seuraavaa: Kisa tulee olemaan pukujen puolesta aivan Helvetin Kovatasoinen, joten ykkössijaa ei lähdetä hakemaan samalla tavalla kuin Suomen kisoista, mutta lähden Lontooseen vetämään homman kotiin apinan raivolla, pyrin sijoittumaan ja kokoamaan homman niin hyvin kasaan, jotta voin jälkeenpäin sanoa ettei paremmin olisi voinut tehdä. Ja joo, hyvä se on tässä vaiheessa sanoa. :D

Pukuvalintaa on pitänyt miettiä aivan uusilta suunnilta kuin normaalisti. Suomen cosplaykisoihin mentäessä pukujen tason (joka nousee joka vuosi, yläpeukkua siitä) tietää keskiarvoltaan suhteellisen hyvin, sillä skene on pieni ja naamat tuttuja. Tottakai lähes joka kisassa vastaan tulee puku, joka vetää maton jalkojen alta eeppisyydellään, mutta puvun kantaja on usein kisoista/skenestä hyvinkin tuttu naama. Eurocosplay kääntää homman ainakin osittain ylösalaisin - kanssakilpailijoista saatava tieto rajoittuu hyvin pitkälti vain kuvalliseen materiaaliin Expon toimittamasta karsintavoittajagalleriasta (joka iskee tällä hetkellä 404:ää silmille, uusivat nettisivuja ilmeisimmin) sekä cosplay.comista sen, mitä sieltä osaa ja onnistuu stalkkaamaan. Youtubesta löytyy muutamia videoita, mutta livenä pukuja ei pääse näkemään ennen kisaa eikä niiden tekijöistä ja tekijöiden taidoista tiedä juuri mitään.

Uuden puvun tekeminen oli minulle melkoinen itsestään selvyys siihen asti, kunnes rupesin taktikoimaan ja ottamaan selvää muiden finalistien finaalipuvuista. Pukujen taso vaihtelee finaalissakin suuresti, mutta hienoimmat ovat oikeasti Eeppisen Hienoja.


Kukaan ei varmaan arvaa, onko esim. Esther (vasemmalla) varma sijoittuja. Trinity Blood jyräilee muuallakin Euroopassa.


Edelliseen viitaten oli selvää, ettei ihan millä puvulla tahansa kisaan kannata lähteä jos aikoo pärjätä. Hyvässä kisapuvussa kannattaisi olla vähän kaikkea - haasteita ompelun, rakentamisen ja propin suhteen, yksityiskohtia, haastavaa materiaalia ja mitä nyt ikinä keksiikään. Minulla oli ja on pitkä lista hahmoista ja puvuista, joita mietin finaalipuvuksi, olin jo pääsemässä ratkaisuunkin, kunnes rupesin vielä kerran kelaamaan, minkälaisia pukuja finaalissa on vastassa. Esimerkiksi Unkarin Okkidon Esther on aivan julmeton hieno, näyttävä on myöskin Sveitsin nolannen Caterina, ja Italian Laylan Rosa. Myös Ranskan Mirror Queen-puku Grimmin Veljekset-leffasta on huikea, olin tosin kovasti kuvitellut, että pukujen piti olla animaatio-/piirrospohjaisista lähteistä, joten olen kuumeisesti mietiskellyt, olenko vain säännöt lukiessani ymmärtänyt väärin, tai sitten leffasta tehty peliversio. Jos joku tietää paremmin, otan tietoa vastaan mielelläni.

Joka tapauksessa, paljon härvellystä on luvassa.


Ilmeeni kun tietyt finalistit


Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Lontooseen lähtee Balthier. Valinta ei perustu siihen, etten jaksaisi tehdä uutta pukua tai olisin laiska, uuden puvun tekeminen polttelee todella paljon, mutta jos yritän oikeasti taktikoida, Balthier on kisan kannalta paras vaihtoehto. Puku on paras tekemäni, yksityiskohtia löytyy ja se on näyttävä Suomen mittakaavassa, toivottavasti sen ulkopuolellakin. Hahmolla on hyvä tarinapohja, jolloin myös esityksen rakentamiseen on monia eri mahdollisuuksia, ja tällä hetkellä hahmo näyttäisi eroavan edes hieman edukseen muista finalisteista olemalla, no, miehinen mies. Allaolevan Sephirothin lisäksi joka on ihan aikuisten oikeastikin mies.


Portugalin voittaja. Ai miten niin Desuconilla oli lievästi paremmat puitteet?


Nyt alkaa vain hillitön pelivideoiden/-äänien läpikäyminen, muokkaaminen ja pähkäily siitä, minkälaista settiä laitetaan kasaan. Lontoon pään hifipuolesta tietoa ei (vielä?) ole, joten mitään hervotonta valoshowta tuskin pääsee rakentamaan. Tai no, en koputa puuta, ehkä pystyykin! Saa nähdä. Syynäyksen alle joutuu myös puku - siinä on n. tuhat asiaa, jotka ovat mielestäni enemmän tai vähemmän poskellaan jotka aion saada kuntoon pienimpiä yksityiskohtia myöten.


Ja niitä muuten löytyy.


Eurocosplayhin liittymättä, käykää katsomassa Wempan eeppinen postaus eeppisestä Odin Sphere -photoshootista Traconista! Kokoan omani kunhan saan loput kuvat käsiini kuvaajilta.

Lisää Eurocosplay-panikoimista on luvassa. Luultavasti paljon.

9 kommenttia:

 1. Olinkin tässä innolla odotellut, milloin pistät seuraavaa päivitystä blogiisi.

  Suu kyllä loksahti sijoiltaan kun näin tuon Estherin kuvan. Pienellä peruukki- ja meikkisäädöllä olisin varmasti pyörtynyt. Taso on mielettömän kova.

  Oikeastaan kun muotoilet asian noin, niin paranneltuna Balthier voi olla supereeppinen vaihtoehto EuroCosplayihin. Toisaalta jos miettii asiaa tuomareiden kannalta, niin jos kisassa on monta supereeppistä monimutkaisempaa pukua, Bathier saattaa jäädä simppeliltä siluetiltaan niiden jalkoihin, vaikka upea onkin. Katsoin Youtubesta Desuconin esityksesi. Se oli viihdyttävä, mutta ehkä hieman yksipuolinen. Jos hommassa ei ole paljoa sisältöä, kannattaa lyhentää esitystä, niin jää värikkäämpi maku suuhun. Tai ehkä lähtisit kunnolla kehittämään esitystä? Odotan innolla nähdä lopputuloksen kokonaisuudessaan ja miten sijoitut. ;)

  VastaaPoista
 2. pumpkin: Aikomus ei ollut viedä kokonaisuutta Lontooseen ilman muutoksia, se olisi typerää. Balthier lähtee kisaan mukaan juurikin sen takia ettei se ole härvellys samalla tavalla kuin muut, vaan on rakenteeltaan ja haastavuudeltaan erilainen. En aio tehdä Trinity Blood -pukua ihan vain siksi, että sillä pärjäisi.

  Sekä esityksen ja puvun puutteet ovat jo tiedossa, molempia tehdään uusiksi.

  VastaaPoista
 3. Oot niin mun idoli kun lähdet Lontooseen Balthierilla etkä jollain sirkusteltalla. Ei sirkusteltoissa oo mitään vikaa, mutta musta ois kiva jos ihmiset ymmärtäis että muunkinlaisilla asuilla kuin massiivisella mekolla voi kisata ja myös pärjätä (jos tuomarit on osaavia). Ei asun valtava koko kuitenkaan korreloi sen haastavuuden tai toteutuksen laadun kanssa.

  VastaaPoista
 4. Nahkahousut Suomen edustuskuteina 2010!

  Minusta on ainakin varsin virkistävää jos lähdet Baltsulla kisaamaan. Koska mitä nyt Eurocosplay finalisteja olen edes vilkaissut, niin ei pelkästään naishahmojen määrä, vaan nimenomaan CROSSplayn vähyys yllätti kyllä. Voi kyllä odottaa että jäät ainakin mieleen, jos ei muuta. :D

  Ja mahtavaa lukea tätä tekstiä muuten, tulee nimenomaan sellainen fiilis, että joku ihan tosissaan lähtee Suomea sillä kuuluisalla talvisodan hengellä edustamaan. <3

  VastaaPoista
 5. Ensinnäkin pitää sanoa, että asenteesi kisan suhteen on ihana. Olin jo aiemmin sitä mieltä että Lontooseen lähtee oikea henkilö, nyt olen siitä entistä varmempi. Näytä meille esimerkkiä!

  Piti ihan käydä Cos.comissa syynäämässä kuviasi ja vertaamassa niitä alkuperäiseen hahmoon. Jään innolla odottamaan, mitä aiot puvullesi tehdä - en tiedä onko tämä taas niitä juttuja joita vain puvun tekijä itse osaa katsoa, mutta näin ulkopuolisen silmin en kyllä osaa arvailla tämänhetkisiä puutteita.
  Joka tapauksessa pitää komppailla edellisiä kommentoijia asupäätöksen suhteen. Sekin etu Balthierissa on, että siinä voi oikeasti liikkua ja näytelläkin jotain. En ole tajunnut juuri katsella muiden maiden esityksiä, mutta voin hyvin kuvitella ettei sirkusteltoilla ainakaan mitään kovin vauhdikasta saa aikaan, vaikka asu muuten olisikin näyttävä. Kyllähän sen tuosta Portugalinkin videosta näkee, että iso puku estää liikkumisen varsin tehokkaasti.

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä puvun paranteluun ja rutosti sisua mukaan finaaliin! Lontoossa kun olen, tulen varmasti lokakuussa kannustamaan! :D

  VastaaPoista
 7. Satuin näkemään esityksesi Desuconissa, ja voin kyllä sanoa että -tästä blogista lukemani perusteella- Balthier on siitä hyvä valinta Eurooppakisaan, että se on tosiaankin vähän erilainen mekkotulvaan verrattuna, mutta....

  Henkilökohtaisesti voin sanoa että Desun esitys jätti ainakin allekirjoittaneen totaalisen kylmäksi, johtuen olettaakseni siitä, että en ole pelannut peliä? En myöskään kuullut/saanut selvää puheesta. Puvun yksityiskohtia ei myöskään yleisöön asti näkynyt enkä päässyt itse lähempää mulkaisemaan...mutta tuomarit varmaankin syynäävät lähempää että se ei ole ongelma... Julman rehellisesti sanoen siis, satunnaisen katsojan mielestä esityksen voisi summaroida "Taas jokin FF-hahmo kävelee lavalla ja puhelee...jotain. Ehh? 8|"

  XD; En siis ole tyytymätön voittajaan, koska salapoliisityö paljasti työmoraalisi ja se on vakuuttava... Mutta palaute ei ole pahasta, vai kui? (Vaikka kuulostankin siltä kuin vineäisin vain, yhyy...) Ideoita en voi oikein tarjota, kun hahmo ja peli ovat tosiaan täysin oudot, mutta olisiko se toiminnan lisääminen sitten se vastaus? Koska Balthier näyttäisi mahdollistavan vähän enemmän liikkumista kuin Esther jne.... Olen varma että olet jo miettinyt näitäkin, mutta minäkin haluaisin että Suomi menestyy! Toisin sanoen, kaikkea hyvää sinulle ja jaksamista vääntöön...

  VastaaPoista
 8. Stargay: Kiitos, lämmittää ihan hillitömästi kuulla että joku arvostaa, telttapuvut on usein hirveän hienoja, mutta eivä tosissaan ole niitä ainoita jotka hienouden asteelle yltävät.

  Biitti: Nahkahousuilla mennään! Kiitos kannustuksesta, hyvä kuulla että mentaliteetti miellyttää. :D Crossplayta näkyi ihan yllättävän vähän, lieneekö sitten siinä että ne härpäkepuvut ovat useimmiten juuri naishahmoilla.

  Wepi: Kiitos, oon äärimmäisen otettu että ajattelet noin. ♥ Koitan olla tyrimättä pahasti. :D

  Puvun muutokset ovat varmaan aika pitkälti sellaisia, mitä ehkä itse nillitän eniten - yksityiskohtien hienosäätöä, korjailua ja korostamista, kokonaan uusiksi lähden tuskin mitään tekemään. Koitan pohdiskella miten yksityiskohdista saisi vielä näyttävämpiä.

  Chibi Myy: Kiitos tsemppauksesta! Kannustus kelpaa aina myös paikan päältä. :D

  Raakel: Jos et saanut videon taustamusiikista ja/tai puheesta mitään selvää, en ihmettele yhtään ettei esitys sytyttänyt, sillä puhe oli esityksen Idea. Varsinkaan jos ei tunne hahmoa on esitys varmasti aika mitään sanomaton, sillä taustanauhan puhe oli se, mikä hahmoa avasi. Balthier on hahmona aivan uskomattoman vähäeleinen - jos hahmo heittäisi pelissä voltteja, heittäisin minäkin lavalla, mutta kisan arvosteluperusteisssa yhtenä kriteerinä oli kuitenkin hahmouskollisuus josta halusin pitää kiinni. Mutta, on ihan selvää ettei kaikkia pysty miellyttämään, harmi ettei esityksestä ollut sinulle iloa.
  Kiitos kuitenkin palautteesta, uusitulla setillä Lontooseen lähdetään.

  VastaaPoista
 9. Maiju, olet ihana ja Baltsu on ihana myös. Onnea puvun ja esityksen kehittämiseen!

  On kuitenkin sanottava, että tuo versio Sephirothista on aivan ihana idea myös. Olisipa toteutus vähän vähemmän huojuva ja esiintyminen vähän varmempaa. Luonnollisesti toivon tässä vain sinulle hyvää kilpailua. ;)

  VastaaPoista