torstai 3. maaliskuuta 2011

Makkarankuori ja tuulahduksia Euroopasta

Tajusin pari viikkoa sitten sitten unetonta yötä viettäessäni, että sen sijaan, että väännän pukua ensi syksylle, minun ehkä kannattaisi aloittaa tämän kesän ensimmäisen puvun tekeminen. Jos vaikka puku olisi kerrankin ajoissa valmis. Nyt kun ei ole tarvinnut hajottaa päätään esityksen rakentamisen ja taustamusiikkien leikkaamisen kanssa, saattaa olla mahdollista saada puku mielellään paria viikkoa ennen Desua valmiiksi. Ihannetila kuulostaa hyvin auvoisalta, saa nähdä miten tässä taas käy. Olen siitä huono aloittamaan pukujen tekemistä, etten osaa alkaa työstämään pukua kasaan ennen kuin kaikki materiaalit ovat kasassa. Tällä hetkellä metsästän vielä kangasta kauniisiin "alus"vaatteisiin sekä sopivia kenkiä.

Desuconin puku: Berserker!Paine - Final FANTASY X-2Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja piirsin makkarankuoren (=kuvan sininen bodysuit) kaavat valmiiksi. Painen Berserker-puvusta on tasan yksi lähdekuva (+ ne havainnot mitä on itse onnistunut pelatessa puvusta tiiraamaan), eikä siinä yllättäen näy tasan yhtään saumaa yhtään missään. Olen pitkin syksyä ja talvea googlettanut raivoisasti makkarankuorten ohjeita netistä, koska en ole aiemmin pelannut lycran enkä varsinkaan bodysuittien kanssa. Bodysuittien tekemiseen löytyy yllättävän paljon ohjeita - ja varsin yksityiskohtaisia sellaisia - mutta suurimmassa osassa niistä, joihin törmäsin oli joko a.) keskietusauma b.) sivusaumat. Yleensä molemmat. Halusin alusta alkaen tehdä puvun varmasti ilman keskietusaumaa, mutta oletin sen vaativan automaattisesti sivusaumoja, joten oletin, että molempia ei voi saada.
Olin väärässä! Löysin vihdoin ohjeen, jossa koko puku valmistetaan tasan yhdestä kappaleesta ja ainoat pukuun tulevat saumat ovat lahkeiden sisäsaumat sekä keskitakasauma, jonne saan vetoketjun kätevästi upotettua.

Köyhä opiskelija ja on köyhä ja kaavapaperiton.Kuvittelin, ettei kaavaa voisi sanoa rumaksi, mutta.


Olettaen tietysti että kaava toimii / mittani ja laskuni täsmäävät / kykenen lycran ompeluun edes joten kuten. Mutta olen toiveikas!

Suomesta oikean sävyisen lycran löytäminen osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi. EBay onneksi pelasti ja löysin briteistä putiikin, joka myy lycraa ja sen vastikkeita ties missä värissä ja missä muodossa. Ensimmäinen tilaus meni poskelleen siinä mielessä, että tilaamani kangas osoittautui väärän väriseksi - ruudulla preussinsiniseltä näyttänyt olikin sähkönsinistä. (Mikäli kukaan kaipaa sähkönsinistä lycran tapaista kangasta, täältä löytyy!) Toisella tilauskerralla kävi parempi tuuri, kangas oli täydellisen väristä ja kestävämmän ja joustavamman oloista kuin aikaisempi. Tilasin sitä onneksi n. 5 metriä, joten jos ensimmäinen versio menee poskelleen, on kangasta vielä tarpeeksi toiseen mokomaan.

Oikeanvärinen lycra, vääränvärinen lycra, karvakangas.


Rumaa leopardikuvioista karvakangasta ei tahtonut löytyä mistään. Eurokangas petti joka kaupungissa, pienissä kangasliikkeissä kuvio oli väärän elukan tai karva oli liian lyhyttä. Vaan eBayta jälleen selaillessani keksin, että miksi turhaan etsin kangasta pakkana kun sitä ei sopivana löydy, kun voin etsiä vaatetta vastaavasta kankaasta. EBaysta löytyikin reilulla 20 eurolla postikuluineen kaunis karvatakki, joka oli ehdottomasti paras vaihtoehto silloisista. On muuten ehkä rumin takki mitä olen eläessäni käsissäni pidellyt. :D

Voiko joku ihan aikuisten oikeasti ostaa tällaisen käytettäväksi? :D


Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että sävy on ehkä asteen hieman väärä, joten voi olla, että silvottu takki pääsee väriliemeen uimaan kunhan saan testattua, mitä karvakangas tykkää värjäyksestä, ja jos, niin minkälaisesta.

Eilen kotiin tullessani keittiön pöydällä ilahdutti peruukkipaketti. Tajusin myös, että olen viimeksi tilannut peruukin.. keväällä 2009, joten voin ainakin puhtaalla omatunnolla todeta ettei ole peruukkeihin kamalasti tullut tuhlailtua. :D Peruukin tilaamisessa jännitystä aiheutti se, että eBaysta löytyneen peruukin myyjä ilmoitti shippaavansa tavaraa maailmanlaajuisesti, mutta rajasi kuitenkin Suomen sekä n. tuhat muuta maata pois laskuista. Toiveikkaana laitoin kuitenkin myyjälle utelun siitä, eivätkö tosissaan shippaa Suomeen, päivän sisällä tuli vastaus että kyllähän me Suomeen shipataan + tarkat määrät hinnasta postikuluineen. Ainoa ongelma oli se, ettei kauppaa pystynyt käymään eBayn kautta koska Suomi oli rajattu pois kaupasta, joten rahat piti siirtää Paypalin kautta ilman mitään sen suurempia todisteita kaupankäynnistä. Otin kuitenkin riskin, vaihdoin parit mailit myyjän kanssa, siirsin rahat ja paketti ilmestyi laatikkoon alle kahden viikon sisällä tilauksesta.

Eipä ole onneksi luonnossa ihan noin tumma kuin kuvassa.


Itken sydänverta, sillä peruukki on ehkä kaunein peruukkini ikinä - kuitu on aivan taivaallista ja sitä on kerrankin tarpeeksi. Väri yllättäen oli hieman kuvasta poikkeava, mutta luulen, että kelpuutan peruukin silti vaikka sävy on ehkä hieman toivomaani tummempi. Painen tukka on taas tapauksia, joissa sävy muuttuu noin joka puvun ja cutscenen mukana, joten ehkä annan itselleni anteeksi ja käytän peruukkia ihan sellaisenaan, saa nähdä.

Tämän viikon missioni oli ommella makkarankuori valmiiksi jotta olisin saanut sen edistymisestä todisteita tähän merkintään, mutta sairastuin nuhakuumeflunssatautiin ja viikko on tähän asti mennyt lähinnä vällyjen alla koristessa.


Aiheesta toiseen, olen myös yrittänyt pitää itseäni mukana ensi vuoden EuroCosplayfinalisteista! En ole varma, onko enempää finalisteja julkistettu, mutta tässä esimakua siitä, minkälaisia karsintavoittajia on tähän mennessä tiedossa.

Ranskan 1. edustaja princess_sophie: Alicia - Napple Tale

Ranskan 2. edustaja Kirae: Dextra - Opera Eternita


Puolan 1. edustaja Shappi: Valkyrie Randgris - Ragnarok Online
(edusti myös viime vuonna Lontoossa)


Italian 1. edustaja Gianluca: Iron Man War Machine - Iron Man 2 (n. kohdasta 5:20 eteenpäin)


Ja aiheesta kolmanteen, tulipa tuossa viime kuun alussa vuosi blogin ensimmäisestä tekstistä. Kiinnostukseni tänne kirjoitamiseen on jaksanut kestää ylättävän hyvin, vaikka päivitystiheys onkin ollut melkoisen harva viime aikoina ja en varsinaisesti oikein pidä kirjoittamisesta. Käyttäjätilastoja on ollut mukava selailla ja todeta, että kyllä blogissa oikeasti porukkaa vierailee, sekä erityisesti kommenttien myötä huomata, että kyllä tätä oikeasti joku lukee ja jaksaa välillä tekstejä ja/tai kuvia kommentoidakin. Kiitos kun jaksatte lukea höpinöitäni ja kommentoida!

8 kommenttia:

 1. Varaudu moniin kuvanottoihin jos Desuconissa törmäämme, Berserker!Paine on niin harvinainen näky(?) että siitä on saatava kuvamateriaalia jälkipolvillekin ylpeänä esitettäviksi.

  Ja voin avoimesti tunnustaa että seuraan tätä blogia enemmän tai vähemmän aktiivisesti, osaltaan ehkä sen takia että henkilön on nähnyt jossain joten naaman ja tekstin osaa yhdistää positiivisesti (tosin viimeksi olen nähnyt teikäläisen Animecon 2008:n kisassa joten siitä onkin aikaa...), ja lisäksi aiemmat jutut EuroCosplaykokemuksista olivat kivaa luettavaa, ja muutkin merkinnät jatkavat samaa linjaa, siispä arvostan.

  Hei, kirjoitan hehtaarikommentteja. Onnea ja menestystä asun kanssa, joka tapauksessa.~

  VastaaPoista
 2. Bodysuit yhdellä saumalla? Nyt olen nähnty kaiken - myös sen maailman rumimman kaavan. 8D

  Olen kyllä joka kerta Eurocosplay esityksiä katsoessani harvinaisen pettynyt. Puvut ovat hienoja, mutta esitykset näin videonauhalta katsottuna ainakin jättää harvinaisen kylmäksi. :/

  Ei sillä, on kyllä varsin mielenkiintoisia vastuksia tulossa Suomen edustajalle tänä vuonna, innolla Desuconia odotellessa!

  VastaaPoista
 3. suiggari, kiitos onnentoivotuksista, ja hyvä jos tekstejä on ollut mielekästä lukea (ja hehtaarikommentit ovat aina antoisampia kuin kahden sanan tokaisut)! Siistiä että joku muukin arvostaa Berserker-versiota. :>

  Biitti, toivon eläimellisesti että kaava toimii, olisi älyttömän hienoa selvitä bodysuitista ilman etu- ja sivusaumoja. Lupaan raportoida!

  EuroCosplayesityksissä on ollut paljon (?) sitä, ettei ns. tarinallisia esityksiä juuri ole - ei tietysti kaikille hahmoilla juonellisia esityksiä voi rakentaa yhtä helposti, mutta. Lienee taas niin kiinni tuomareista, tykätäänkö juonellisesti etenevästä vai vain nätistä esityksestä. Odotan kyllä itsekin innolla Desun karsintoja!

  VastaaPoista
 4. ...Ilmeeni, kun tilkkuvarastosta löytyy täsmälleen samanlaista leopardikangasta kuin tuossa takissa. :-----D Mitähän kauheuksia siitä on joskus tehty...

  Kaava näyttää vähintäänkin mielenkiintoiselta ja tattis Eurocosplay-katsauksesta!

  VastaaPoista
 5. Lycran ja bodysuittien ystävänä odottelen myös tuloksia että miten onnistuu tuolla kaavalla 8D Voisi olla itselläkin moiselle käyttöä jossain vaiheessa jos osoittautuu toimivaksi.

  VastaaPoista
 6. Wepi, 80- ja melkein 90-luvuilla lähes kaikki oli sallittua, jos moisen hirvityksen käyttö on ollut 2000-luvun puolella, en tiedä mitä sanoa. :D

  Asagi, linkkaan toki kaavan ohjeet tänne kunhan saan kokeiltua miten homma pelaa! Tässä vaiheessa näyttää siltä että kaava saattaa jopa toimiakin.

  VastaaPoista
 7. Laitetaan nyt ihan näin tekstinäkin tämä tagausilmoitus, jos vaikka "unohdat" muuten. :D

  http://jumittaa.blogspot.com/2011/04/tulin-naemma-hammentavasti.html#comments

  VastaaPoista
 8. APUA saat varautua sitten kuvaan Desuconissa. >:---D

  VastaaPoista